Η επιτυχία στις Πανελλαδικές…αλλιώς!

Η μέρα που βγαίνουν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι για τους περισσότερους ανθρώπους που πέρασαν από αυτή την δύσκολη διαδικασία χαραγμένη στη μνήμη τους. Είναι από αυτές που τους κολλάς για το υπόλοιπο της ζωής σου ένα «ήταν» ή «δεν ήταν η μέρα μου». Είτε πέτυχες, είτε απέτυχες, τη θυμάσαι ως ορόσημο που καθόρισε τα μετέπειτα βήματα σου.

Κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες υπάρχουν, φυσικά, και άλλοι που επηρεάζονται από τη μέρα αυτή. Είναι οι γονείς, των οποίων οι ελπίδες για το μέλλον των παιδιών τους είτε αναπτερώνονται, είτε γκρεμίζονται. Είναι  ο περίγυρος (συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές, καθηγητές)  που χαίρονται με τη χαρά σου ή σε κάποιες περιπτώσεις –δυστυχώς- με τη λύπη σου.

Αυτή η ανάγκη να μάθει ο κόσμος την επίδοση του κάθε παιδιού, οδηγεί τα τοπικά μέσα να δημοσιεύουν τις βαθμολογίες –κυρίως των αριστούχων- . Τα εξώφυλλα των εφημερίδων γεμίζουν με τις αμήχανες enface πόζες των εφήβων υποψηφίων. Τα παιδιά σπάνια ερωτώνται για το εξώφυλλο αυτό. Ο μπαμπάς, η μαμά, το ίδιο το σχολείο ερημήν τους δημοσιεύει αυτό το προσωπικό δεδομένο. Το παιδί πέτυχε και όλοι θέλουν να το φωνάξουν. «Το παιδί» (που είναι ενήλικό ή –παρά λίγο- ενήλικο) και δεν ρωτήθηκε ποτέ.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων δεν ικανοποιεί, όμως, μόνο την περιέργεια των συντοπιτών ενός ή μίας υποψηφίου. Κυρίως λειτουργεί ως διαφήμιση για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, που βροντοφωνάζουν έτσι την αποτελεσματικότητά τους, θεωρώντας προφανώς ότι ένα μερίδιο ή και όλη η επιτυχία τούς ανήκει. Στις διαφημίσεις αυτές προτάσσεται η συνολικά άριστη επίδοση του καλύτερου «αλόγου κούρσας», αλλά και οι  επιμέρους «επιτυχίες» σε μεμονωμένα γνωστικά αντικείμενα λιγότερο αποτελεσματικών «αλόγων».

Για ένα φροντιστήριο δεν λειτουργεί ποτέ ως διαφήμιση η επιτυχία ενός δίγλωσσου παιδιού που αντεπεξήλθε στις δυσκολίες της ελληνικής γλώσσας και έγραψε πάνω από τους αναμενόμενους για αυτό βαθμούς. Ποτέ ένα φροντιστήριο δεν συμπεριλαμβάνει στη διαφήμισή του παιδιά που είχαν ως στόχο μια χαμηλόβαθμη σχολή και έγραψαν τον απαιτούμενο βαθμό ∙ κι ας έκαναν έτσι το  πρώτο βήμα για να γίνουν αυτό που ονειρεύονται! Ποτέ το φροντιστήριο δεν διαφημίζει εκείνα τα φιλότιμα παιδιά, που παλεύουν όλη τη χρονιά για να γράψουν τον μέγιστο για εκείνα βαθμό και τελικά τα καταφέρνουν ∙ απλώς το μέγιστο δεν ήταν από την αρχή το άριστα.

Η επιτυχία στις πανελλαδικές, λοιπόν, έχει «ποιότητες». Δεν είναι αμιγώς ποσοτική. Και σίγουρα δεν ανήκει σε κάποιον άλλο, για να την καπηλεύεται. Ανήκει μόνο σε αυτόν ή σε αυτή που την κατέκτησε.

Κάκια Ψύρρα, Φιλόλογος & μέλος του Εξάντα Κοιν.Σ.Επ. Φροντιστηριακά Μαθήματα (exadasedu.com)

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη  Larissanet την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

 

Photo by engin akyurt on Unsplash

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: