Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Εξάντας προτείνει ένα βιβλίο που συμβάλλει στην κριτική ανάγνωση της ιστορίας και στην ενδοσκόπηση, σε σχέση με το εθνικό κράτος, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Το βιβλίο «Εθνική Ολοκλήρωση και Διχόνοια – Η Ελληνική Περίπτωση» του Γιώργου Μαυρογορδάτου, χωρίς να το επιδιώκει, τιμά με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, καθώς διορθώνει μερικά από τα πιο «ανθεκτικά» ιστορικά στερεότυπα.
Διαβάζουμε: «Η νεοελληνική εμπειρία εμφυλίων συγκρούσεων σχετικών με την εθνική ολοκλήρωση αποτελεί απλώς μία περίπτωση ανάμεσα σε πολλές άλλες, που διέπονται από την ίδια γενική νομοτέλεια. Κάθε έθνος περνάει από μία διαδικασία που ονομάζεται «εθνική ολοκλήρωση». Αυτή περιλαμβάνει συνήθως την απελευθέρωσή του από «ξένο» ζυγό και την ενοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Αλλά η διαδικασία αυτή συνεπάγεται αναπόφευκτα διαμάχη και σύγκρουση – σύγκρουση ιδεών, αλλά και σύγκρουση συμφερόντων. Τελικά, όμοια με κεφαλή Ιανού, η άλλη όψη της εθνικής ολοκλήρωσης είναι, νομοτελειακά, η εμφύλια σύγκρουση μεταξύ ομοεθνών. Η διχόνοια και οι εμφύλιες συγκρούσεις που σημάδεψαν τον αγώνα της ανεξαρτησίας και σχεδόν προκάλεσαν την αποτυχία του δεν οφείλονται δηλαδή σε κάποια προαιώνια τάχα πολιτισμικά ή και… βιολογικά χαρακτηριστικά ειδικά των Ελλήνων, όπως υπάρχει γενικά μια τάση να πιστεύουμε ή όπως μαθαίνουμε στο σχολείο…»
Αν αγαπάτε τα podcasts, o συγγραφέας παρουσιάζει συνοπτικά διάφορα μέρη του βιβλίου σε εβδομαδιαία επεισόδια: Διορθωτικά Μαθήματα Ιστορίας