Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα γεννιούνται σε όλους και όλες μας ερωτήματα όπως: «Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τους μαθητές και μαθήτριές μας από τέτοιες τραυματικές εμπειρίες; Πώς μπορούμε να τα διαπαιδαγωγήσουμε ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς ψυχικά και σεξουαλικά ενήλικες;».
Στο βιβλίο «Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια» βρίσκουμε πολλές ιδέες και συμβουλές γραμμένες με έναν εύληπτο αλλά όχι απλοϊκό τρόπο. Ιδέες για το πώς αντιμετωπίζεται εν προκειμένω η σεξουαλικότητα στα σχολεία και κατ’ επέκταση στην οικογένεια στη Δανία. Κι επειδή αργούμε μάλλον να γίνουμε η Δανία του νότου ας δούμε μερικές ιδέες που προτείνει η συγγραφέας Jessica Joelle Alexander. Παραθέτουμε από το βιβλίο:
Τολμήστε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά και αρχίστε να μιλάτε. Σας έτυχε ποτέ να πρέπει να βουτήξετε σε παγωμένα νερά ενώ δεν θέλατε; Αλλά μόλις το κάνατε νιώσατε υπέροχα; Έτσι περίπου θα νιώσετε όταν αρχίσετε να μιλάτε πιο ανοιχτά και ειλικρινά για τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά σας.
Να είστε ειλικρινείς και σαφείς. Αν βγάλετε τους πολιτισμικούς φακούς σας, πώς βλέπετε ότι έχει επηρεάσει η κουλτούρα σας τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας στο θέμα της σεξουαλικότητας; Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και πείτε κόλπος, αιδοίο και πέος και όλη τη σωστή ορολογία της σεξουαλικότητας. […] Τα μέρη του σώματος έχουν ονομασίες και το να τις γνωρίζουν τα παιδιά μας είναι ένας προστατευτικός παράγοντας. Θα ντραπούν μόνο αν ντρεπόμαστε εμείς.
Δώστε λέξεις στο σώμα, στα συναισθήματα και στη σεξουαλικότητα. Διαβάστε στα μικρότερα παιδιά βιβλία για το σώμα τους και το πώς γίνονται τα μωρά, χρησιμοποιήστε τη σωστή ορολογία και δώστε εξηγήσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Απαντήστε στις ερωτήσεις με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και με απόλυτη ειλικρίνεια.
Μιλήστε για τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εικόνα του σώματος. Μιλήστε για τα μοντέλα και τα κορίτσια στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας στο παιδί να καταλάβει ότι αυτά δεν είναι τα μοναδικά σώματα που υπάρχουν. Πείτε τους πόσο συχνό είναι το photoshop και το ρετουσάρισμα στα μέσα.
Μιλήστε για τα δικαιώματά τους εντός και εκτός διαδικτύου. Για παράδειγμα: «Έχεις το δικαίωμα να αποφασίζεις για το σώμα σου». «Κανένας δεν πρέπει να σε αγγίζει σε σημεία που δεν θέλεις. Αυτό περιλαμβάνει τους ενήλικες, τις φιλενάδες, τους φίλους ή άλλα παιδιά.» [..} Πείτε, «Πάντα θα σε ακούω αν σου συμβεί κάτι δυσάρεστο».
Οι πιο πάνω συμβουλές έχουν όλες κοινό παρονομαστή την αυθεντικότητα με την οποία πρέπει να διαχειριζόμαστε την σεξουαλικότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για όλα τα θέματα ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται ταμπού όπως το σεξ ή ο θάνατος.
Jessica Joelle Alexander, Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και την οικογένεια;, μτφρ. Νοέλα Ελιασά, Εκδόσεις Διόπτρα, 2020