Στον Εξάντα | Σχολική μελέτη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) αποφασίσαμε να εντάξουμε ως καινούργιο πρόγραμμα την εκμάθηση γλώσσας προγραμματισμού (κώδικα). Γι’ αυτό επιλέξαμε την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εκμάθησης Google CSFirst. Στη δραστηριότητα αυτή όπως και σε άλλες STEM και Hands-On δραστηριότητες (ρομποτική, 3D printing) κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση προβλημάτων και η διερευνητική μάθηση.
Διδάσκοντας κώδικα με το πρόγραμμα CSFirst της Google
H Google σχεδίασε μια πλατφόρμα μαθημάτων ιδανική να εξάρει την φαντασία των παιδιών και να τη διοχετεύει σε μια εκπληκτική δημιουργικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να σχεδιάζουν διαδραστικές ιστορίες, να φτιάχνουν δικά τους ηλεκτρονικά παιχνίδια και δικά τους κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή. Όλα αυτά μέσα από την εκμάθηση κώδικα (code) με το απίθανο εργαλείο που λέγεται Scratch!
Σχεδιασμένο από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς
Το πρόγραμμα CS First σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς με στόχο την εκμάθηση τεχνολογίας υπολογιστών με παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο. Αναπτύχθηκε έτσι μια σειρά μαθημάτων που επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να αναφερθεί σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών ώστε το ενδιαφέρον των παιδιών να κρατιέται αμείωτο και η εκμάθηση να γίνεται μια ευχάριστη περιπέτεια.
Με τη δύναμη του Scratch
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να προγραμματίζουν με το Scratch, ένα ελεύθερο εργαλείο προγραμματισμού που βασίζεται σε έτοιμα πλακίδια με εντολές. Είναι ιδανικό για αρχάριους στον προγραμματισμό. Τα παιδιά ενώνουν πλακίδια με εντολές και ο υπολογιστής τις εκτελεί.
Σχετικά με το Scratch
Με το Scratch, μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δικές μας διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια και να μοιραστούμε τις δημιουργίες μας με άλλους στη διαδικτυακή κοινότητα. Το Scratch βοηθά τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται δημιουργικά, να συμπεραίνουν μεθοδικά και να συνεργάζονται – ουσιώδεις δεξιότητες για τη ζωή στον 21ο αιώνα. Το Scratch είναι έργο της Lifelong Kindergarten Group στο MIT Media Lab και παρέχεται δωρεάν.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά καθώς δημιουργούν διαδραστικές ιστορίες, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, μουσική και τέχνη με το Scratch;
Κατ’ αρχάς, τα παιδία μαθαίνουν μαθηματικά και υπολογιστικές (computational) ιδέες. Καθώς δημιουργούν προγράμματα στο Scratch, μαθαίνουν τις βασικές υπολογιστικές έννοιες όπως την επανάληψη και την υπόθεση και κατανοούν σημαντικές μαθηματικές έννοιες όπως οι συντεταγμένες, οι μεταβλητές και οι τυχαίοι αριθμοί.
Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν αυτές τις έννοιες σε ένα ουσιαστικό και παρακινητικό πλαίσιο. Όταν μαθαίνουν για τις μεταβλητές στα παραδοσιακά μαθηματικά, συνήθως αισθάνονται μικρή σύνδεση με την ιδέα, αλλά όταν μαθαίνουν για μεταβλητές στο πλαίσιο του Scratch, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν αμέσως με πολύ ενδιαφέροντες τρόπους όπως να ελέγχουν την ταχύτητας ενός κινούμενου σχεδίου που έφτιαξαν ή για να παρακολουθούν το σκορ στο παιχνίδι που δημιούργησαν.
Καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάζονται στο Scratch, μαθαίνουν επίσης για τη διαδικασία σχεδιασμού. Συνήθως, ένα παιδί ξεκινάει με μια ιδέα, δημιουργεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο, πειραματίζεται με αυτό, εντοπίζει το σφάλμα όταν τα πράγματα πάνε στραβά, λαμβάνει σχόλια από άλλους, μετά αναθεωρεί και το επανασχεδιάζει. Είναι στην ουσία μια σπειρωειδής πορεία: έχουμε μια ιδέα, δημιουργούμε ένα έργο που οδηγεί σε νέες ιδέες, που οδηγούν σε νέα έργα και ούτω καθ’ εξής.
Αυτή η διαδικασία σχεδιασμού συνδυάζει πολλές από τις δεξιότητες του 21ου αιώνα που θα είναι απαραίτητες όπως όλα δείχνουν στο μέλλον: δημιουργική σκέψη, ξεκάθαρη επικοινωνία, συστηματική ανάλυση, αποτελεσματική συνεργασία, επαναληπτική σχεδίαση και διά βίου μάθηση.
Η δημιουργία στο Scratch βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν ένα βαθύτερο επίπεδο ευχέρειας με την ψηφιακή τεχνολογία ή με άλλα λόγια μια ευφράδεια στην ψηφιακή γλώσσα. Τι εννοούμε ευφράδεια στην ψηφιακή γλώσσα; Για να θεωρείται ότι μιλάμε άπταιστα Αγγλικά, Ισπανικά ή άλλη γλώσσα, πρέπει να μάθουμε όχι μόνο πώς να διαβάζουμε αλλά και να γράφουμε – δηλαδή, να μάθουμε πώς να εκφραζόμαστε. Παρομοίως, για να έχουμε ευφράδεια στην ψηφιακή γλώσσα, πρέπει να μάθουμε όχι μόνο πώς να αλληλεπιδρούμε με τον υπολογιστή αλλά και να δημιουργούμε με αυτόν. Φυσικά, τα περισσότερα παιδιά δεν θα γίνουν επαγγελματίες προγραμματιστές όταν μεγαλώσουν, όπως ακριβώς οι περισσότεροι δεν θα γίνουν επαγγελματίες συγγραφείς. Αλλά η εκμάθηση του προγράμματος προσφέρει οφέλη για το κάθε παιδί: του επιτρέπει να εκφράζεται πληρέστερα και πιο δημιουργικά, να αναπτύσσει την λογική σκέψη και το βοηθά να κατανοεί τις λειτουργίες των νέων τεχνολογιών που συναντά παντού στην καθημερινή του ζωή..
Βιβλιογραφικές αναφορές
Scratch: Προγραμματισμός για όλους